top of page
1894
Van Boterfabriekje tot B&B
Stel je voor: het jaar is 1894 en in het pittoreske dorpje Maarheeze begint een nieuw hoofdstuk. Een charmant, klein gebouwtje verrijst aan de Kerkstraat 2a, klaar om zijn rol te spelen in de bruisende zuivelindustrie. Dit boterfabriekje, opgericht door de Zuivelvereniging, was dé plek waar de magie gebeurde. Voorzien van een trap met bordes, was het perfect ontworpen voor het laden en lossen van boter en eieren. De geur van vers gemolken melk hing waarschijnlijk in de lucht terwijl boeren hun producten binnenbrachten.
1990
Een nieuwe transformatie
Springen we vooruit naar het einde van de jaren '70, dan zien we een nieuwe transformatie. Het oude fabriekje kreeg een tweede leven als café-bar ‘t Pandje’. De mensen van Maarheeze kwamen hier samen om te genieten van een drankje en elkaars gezelschap, en het gebouw bruiste opnieuw van het leven. In 1990 was ‘t Pandje’ een bekende naam in het dorp, een plek waar verhalen werden gedeeld en nieuwe herinneringen werden gemaakt.
Heden
Een nieuw avontuur
Nu, in het heden, staat het gebouw opnieuw aan de vooravond van een nieuw avontuur. De charme en geschiedenis van het oude boterfabriekje maken het de perfecte locatie voor een Bed & Breakfast. Gasten die hier verblijven, zullen slapen tussen de muren die zoveel verhalen hebben gezien – van de geur van verse boter en eieren tot het gelach en geroezemoes van cafébezoekers.
Rond 2000
Omgedoopt tot
'De Kelder'
Maar het bleef niet bij ‘t Pandje’. Na enige tijd werd het café omgedoopt tot 'De Kelder', een naam die net zo mysterieus klonk als het verleden van het gebouw zelf. Bij deze gelegenheid werd de originele gevelsteen, die het bouwjaar aangaf, vervangen door een nieuwe. Helaas ging er iets mis met de inscriptie, en zo prijkte het jaartal 1879 op de gevel, een knipoog naar het verleden of misschien gewoon een vergissing.
1913
De kleine zuivelfabriekjes
De jaren gingen voorbij en in 1913 gebeurde er iets opmerkelijks. De kleine zuivelfabriekjes in de regio, waaronder die in Budel, Soerendonk, Gastel en natuurlijk Maarheeze, besloten de krachten te bundelen. Ze vormden samen 'De Coöperatieve Stoomzuivelfabriek Sint Antonius'. In 1914 verhuisde de productie naar een gloednieuwe fabriek in Budel, maar het oude fabriekje in Maarheeze bleef niet ongebruikt. Het werd een pakhuis waar eieren en andere producten lagen te wachten op hun volgende bestemming.
bottom of page